torstai 24. kesäkuuta 2010

Junalla oli hauska matkustaa

Jotenkin hämärästi vielä muistan sen ajan kun juna-aikataulut olivat 100% luotettavia. Viivästyksistä saatiin revittyä isot otsikot, koska niitä ei tapahtunut. Nykyään on ennemminkin uutinen se, jos juna tulee perille edes melkein aikataulussa.

Tämä toiminnan laadun heikkeneminen ei suinkaan ole luonut painetta laskea lippujen hintoja. Päinvastoin, taas on tulossa korotuksia lippujen hintoihin. Onneksi sentään juustosämpylät halpenevat. Niitähän me sinne menemme syömään, eikö totta?

Raideliikenne on ratkaisevassa roolissa kun mietitään keinoja kestävämmän tulevaisuuden luomiseen. Yhä useammat pitäisi saada ratin takaa junaan. Tämä ei onnistu, jos palvelun laatu ja luotettavuus koko ajan laskevat ja ylihinnoittelu vain kiihtyy.

Raideliikenteen kehittämiseen pitää laittaa valtion rahoja ja jatkuvan supistamisen sijaan VR:lle ja Ratahallintokeskukselle pitää antaa mahdollisuus rataverkon laajentamiseen ja lippujen hinnan alentamiseen. Tämä satsaus maksaa nyt, mutta se on tehtävä nyt, jotta saamme suomalaiset raiteille tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti