perjantai 18. kesäkuuta 2010

Ei sijaa majatalossa


Alle 3-vuotias poikani on alkanut kuorsata kuin aika mies. Aluksi uskoin vaivan menevän ohi itsestään, mutta tällä viikolla päätin lopulta ottaa yhteyttä lääkäriin. Pienten lasten kuorsaus voi aiheuttaa muutakin harmia kuin unihäiriöitä muille samassa huoneessa nukkuville ja poika alkoi olla ilmeisen väsynyt päivisin.

Yritin ensin soittaa terveysasemallemme aamulla kahdeksalta, jolloin yleensä varataan akuuttiaikoja. Viiden soittoyrityksen jälkeen annoin periksi ja päätin soittaa myöhemmin päivällä.

Puolilta päivin pääsin läpi ja pyysin terveydenhoitajaa varaamaan meille ajan lääkärille. Terveydenhoitaja ilmoitti, ettei tällä hetkellä ole mahdollista varata muita kuin akuuttiaikoja aamulla. Kerroin, ettei vaiva ole akuutti, mutta pidempään jatkuneena jo ehdottomasti toimenpiteitä vaativa.

Terveydehoitaja kehotti soittamaan aamulla, mihin vastasin yrittäneeni, mutta että läpi pääseminen ei ollut onnistunut. Terveydenhoitaja myönsi, että aikoja ei ole tarpeeksi ja ne loppuvat yleensä kesken.

Helsingin kaupunki aikoo "säästää" keskittämällä terveyspalvelut kesän ajaksi kahdeksalle terveysasemalle. Luvassa on täysi kaaos, sillä ajan saaminen on jo nyt vaikeaa, kesällä se lienee lähes mahdotonta.

Helsingin kaupunki ei todellakaan ole köyhä tai menossa konkurssiin kuten päättäjät haluavat uskotella. Kun halutaan käynnistää suuria ja komeita rakennushankkeita, niihin annetaan silmää räpäyttämättä miljoonien rahoitus. Terveydenhoito ja sosiaalitoimi sen sijaan joutuvat jatkuvasti leikkausten kohteeksi.

Itse haluan mieluummin toimivat peruspalvelut kuin keskustatunneleita tai näyttäviä siltoja.

Lopulta onnistuimme saamaan pojalle ajan, koska kysyin suoraan, emmekö saisi hoitoa ja terveydenhoitaja kysyi asiaa lääkäriltä, joka antoi meille ajan. Moni vähemmän sitkeä olisi varmasti antanut asian olla ja jäänyt vaille hoitoa. Mutta sehän on taas säästöä kaupungille, vai mitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti