torstai 27. syyskuuta 2012

Avoin kirje asuntoministeri Krista Kiurulle


Hyvä Krista Kiuru, olette useaan otteeseen julkisuudessa voivotellut sitä, ettei kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tunnu itsestään rakentuvan. Olette moittinut kunnat ja kaupungit ynnä muut rakennuttajat. Nyt olisi syytä tarttua siihen lupaamaanne ruoskaan.

Helsingissä ainoa todellinen jarru vuokra-asuntotuotannolle istuu sen valtuustossa. Suurin osa valtuutetuista ei ole ymmärtänyt sitä sangen yksinkertaista tosiasiaa, että kunnalliseen vuokra-asuntotuotantoon tarvitaan lähes pelkästään vain hyvää tahtoa.

Helsingin kaupunki ei maksa vuokratalojen rakentamisesta juuri mitään. Käytännössä lähinnä mahdollisen kunnallistekniikan lisäyksen verran. Kun helsinkiläinen rakentaminen lisäksi on lähinnä täydennysrakentamista, syntyy siitäkin vain nimellinen summa.

Kenen piikkiin vuokra-asuntoja sitten rakennetaan? Kaupungin vuokra-asunnot maksetaan niissä asuvien ihmisten toimesta. He lyhentävät rakennuslainat ja maksavat käyttökulut vuokrissaan. Maksavatpa vielä tontinvuokratkin, joista kertyy tuloja kaupungille. Nämä ihmiset ovat tavallisia helsinkiläisiä, joita ei kiinnosta ottaa valtavia asuntolainoja. He haluavat vain asua.

Pyytäisin nyt teiltä, hyvä ministeri, että perehtyisit Helsingin vuokra-asuntotuotantoon ja sen tehtyäsi aloittaisit välittömästi valmistelut uhkasakon saamiseksi Helsingin kaupungin niskaan, mikäli se ei edelleenkään suostu rakentamaan käytännössä ilmaisia vuokra-asuntoja niitä epätoivoisesti tarvitseville asukkailleen.

Tämä olisi vastuullista ja vaikuttavaa asuntopolitiikkaa.

Tiina Sandberg
Helsinkiläinen vuokra-asukas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti